Information om TEDDY-studien - upplägg och utformning

TEDDY-studien är ett forskningsprojekt som försöker ta reda på vad det är som gör att barn får autoimmun (typ 1) diabetes. TEDDY är en förkortning av The Environmental Determinants of Diabetes in the Young eller på svenska Omgivningsfaktorers betydelse för uppkomst av diabetes hos barn.
TEDDY-studien har breddats till att också omfatta celiaki (glutenintolerans) och autoimmun tyreoidit (inflammation i sköldkörteln).

TEDDY-studien bekostas av NIH (National Institutes of Health) - den amerikanska hälsovårdsmyndigheten och kostar ca.15 miljoner dollar per år.

Studien genomförs i Skåne, Finland, USA och Tyskland. Totalt har 8667 barn gått med i studien varav 30% i Skåne.

TEDDY-studien startade 2004 och ska pågå till 2025. TEDDY-studien avlöste DiPiS-studien.

Den svenska TEDDY-studien utgår från CRC, Malmö. Där finns också laboratorium och den adnimistrativa verksamheten.

Helsingborg och Kristianstad har TEDDY-mottagningar med mindre lab. Dietistpersonal finns på alla tre mottagningarna.

Satellitmottagningar finns i Ystad och Simrishamn och bemannas av personal från Malmö och Kristianstad.