Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Detta händer på TEDDY-besöken

TEDDY-besöken sker vanligtvis vid hel och halvår, alltså kring födelsedagen och ett emellan. Vid varje besök händer följande:

Intervju och frågeformulär
Längd och vikt
Blodprov
Näsprov
Urinprov

En gång om året, upp till 10 års ålder, registreras TEDDY-deltagarens fysiska aktivitet under en vecka med hjälp av en actigraf. Har deltagaren autoantikroppar fortsätter man denna registrering en gång om året till 15 år.

En gång om året lämnas tånagelprov.

Vart annat år (då barnet fyller ojämnt år) lämnas vattenprov, det vill säga prov på det vatten som man dricker.

En tappad mjölktand samlas in, förvaras i ett mörkt rör och i rumstemperatur tills det är dags att analyseras.

Om TEDDY-deltagaren utvecklar autoantikroppar blir besöken tätare och ökar till fyra gånger om året. Den autoimmuna processen är då aktiverad och det är viktigt att ha mer koll om något skulle förändras.

Om TEDDY-deltagaren utvecklat två eller fler autoantikroppar görs en OGTT (sockerbelastning) två gånger om året. Detta för att tidigt upptäcka om man har en underproduktion av insulin.