Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Får barn celiaki av att äta för mycket gluten? 2016

  • Barnets tidiga kost kan påverka risken att utveckla glutenintolerans (celiaki).
  • Mängden gluten i kosten upp till två års ålder och risk att utveckla celiaki undersöktes.
  • Blodprov från svenska TEDDY-barn analyserades med avseende på transglutaminas-autoantikroppar (tTGA). Glutenintag beräknades med hjälp av 3-dagars matdagböcker från 9-, 12-, 18- och 24-månadersbesöken.
  • TEDDY-barn som utvecklat celiaki jämfördes med kontroller, barn som inte utvecklat sjukdomen men hade samma ärftliga risk för celiaki.
  • Glutenintaget var högre hos barnen med celiaki än hos kontrollerna från 12 månaders ålder, med ytterligare ökad skillnad vid 18 och 24 månaders ålder.
  • Mängden gluten som barnet äter före två års ålder kan dubbla risken att utveckla celiaki hos barn med förhöjd ärftlig risk.

 

Författare: C Andrén Aronsson, H-S Lee, S. Koletzko, U. Uusitalo, J. Yang, S. Virtanen, E. Lie, Å. Lernmark, J. Norris, D. Agardh, TEDDY Study Group

Titel: Effects of Gluten Intake on Risk of Celiac Disease. A Case-Control Study on a Swedish Birth Cohort

Publilcerad i Clinical Gasteroenterology and Hepatology, 2016

TEDDY publikation nr 53, 2016 (PDF, 0,36 MB, nytt fönster)