Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

TRIAD

TRIAD står för Three (TRI) Autoimmune Diseases.

De sjukdomar som undersöks i TRIAD-studien är autoimmun (typ 1) diabetes, celiaki (glutenintolerans) och sköldkörtelsjukdom.

Syftet med TRIAD-studien är att hitta barn som redan har någon av dessa sjukdomar utan att veta om det eller som har ökad risk att utveckla någon av sjukdomarna i framtiden. Detta görs genom att undersöka förekomsten av så kallade autoantikroppar i ett blodprov. Autoantikropparna är specifika för varje sjukdom och föregår sjukdomsdebut. Alla barn som har autoantikroppar för någon av sjukdomarna kommer inte utveckla sjukdom, men förekomst av autoantikroppar ökar risken att drabbas. Barn som i studien visar sig ha autoantikroppar kommer att utredas vidare av barnläkare. Diagnos och behandling i ett tidigt stadium av dessa sjukdomar minskar risken för akuta komplikationer och långtidskomplikationer. 

Barnen som ingår i studien är slumpvis utvalda barn i Skåne i två olika åldersgrupper; 7-9 år och 14-16 år. Blodprovet tas i hemmet genom ett stick i fingret. Målet är att samla in blodprover från 2000 barn. Studien är pågående och några resultat har ännu inte sammanställts.

TRIAD är en del av DiaUnion. Klicka här för att komma till DiaUnions hemsida (nytt fönster).

Kontaktuppgift

triadstudien [at] med [dot] lu [dot] se (triadstudien[at]med[dot]lu[dot]se)

Logga för Triad. Bild.
DiaUnion logga.