Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kan högre D-vitaminnivå i blodet minska risken att utveckla autoantikroppar? 2017

 

  • Sambandet mellan D-vitamin i blodplasma och uppkomsten av ö-cellsantikroppar undersöktes. D-vitamin mättes i alla prover tagna till och med det besök då barnets första autoantikropp hittades.

  • Nio olika genvarianter som styr omvandlingen av D-vitamin i kroppen undersöktes också för att se om de påverkade uppkomsten av ö-cellsautoantikroppar.

  • En högre nivå av D-vitamin i blodet hade samband med en lägre risk att utveckla ö-cellsautoantikroppar.

D-vitamin i blodet och tillsammans med en av de nio genvarianterna påverkade risken för barnet att få ö-cellsantikroppar.

 

Författare: Jill M. Norris, Hye-Seung Lee, Brittni Frederiksen, Iris Erlund, Ulla Uusitalo, Jimin Yang, Åke Lernmark, Olli Simell, Jorma Toppari, Marian Rewers, Anette-G. Ziegler, Jin-Xiong She, Suna Onengut-Gumuscu, Wei-Min Chen, Stephen S. Rich, Jouko Sundvall, Beena Akolkar, Jeffrey Krischer, Suvi M. Virtanen, William Hagopian, the TEDDY Study Group

Titel: Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of islet autoimmunity.

Publicerad i Diabetes, 2017

TEDDY publikation nr 81, 2017 (PDF, 1,23 MB, nytt fönster)