Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Påverkar barnets ålder vid introduktion av gluten risken att utveckla celiaki? 2015

  • Inom TEDDY följdes 6 436 barn i fem år för risken att utveckla glutenintolerans (celiaki).
  • Svenska barn fick gluten tidigare än barn i Finland, Tyskland och USA.
  • Under uppföljningen utvecklade 12% av barnen autoantikroppar (tTGA) och 5% glutenintolerans.
  • Svenska barn hade högre risk att utveckla både autoantikroppar och glutenintolerans.
  • Barnets ålder vid introduktion av gluten var inte en tillräcklig riskfaktor.


Författare: C. Andrén Aronsson, H.S Lee, E. Liu, U. Uusitalo, S. Hummel, J. Yang, M. Hummel, M. Rewers, J.X. She, O. SImell, J. Toppari, A.G. Ziegler, J. Krischer, S. M. Virtanen, J.M. Norris, D. Agardh, TEDDY Study Group

Titel: Age at Gluten Introduction and Risk of Celiac Disease

Publicerad i Pediatrics, 2015.

TEDDY publikation nr 41, 2015 (PDF, 0,87 MB, nytt fönster)