Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vilka faktorer förknippas med antalet inlämnade matdagböcker? 2015

  • Att inte alla familjer lämnar in matdagböcker kan ge snedvridna resultat från kostundersökningen i TEDDY.
  • Sociodemografiska faktorer hos familjer jämfördes från deras tre första år i studien.
  • Familjerna var bosatta i Sverige, Tyskland, Finland, samt Colorado, Florida/Georgia och Washington i USA.
  • Bland dem som lämnade in matdagbok vid varje besök var det vanligare med högre ålder hos mamman, att ha bara ett barn, högre utbildningsnivå hos mamman, samt att även pappan svarar på studiens frågeformulär.
  • Bland dem som inte lämnade in matdagbok vid varje besök var det bland annat vanligare att ha många familjemedlemmar, att bo långt från mottagningen, att mamman rökte, samt att inte komma på varje TEDDY-besök.
  • Att kunna stötta specifika grupper för att öka antalet inlämnade matdagböcker kan minska risken för snedvridna resultat i kostundersökningar.


Författare: J. Yang, K. Lynch, U. Uusitalo, K. Foterek, S. Hummel, K. Silvis, C. Andrén Aronsson, A. Riikonen, M. Rewers, J-X. She, A. Ziegler, O. Simell, J. Toppari, W. Hagopian, Å. Lernmark, B. Akolkar, J. Krischer, J. Norris, S. Virtanen, S. Johnson, TEDDY Study Group

Titel: Factors Associated with Longitudinal Food Record Compliance in a Paediatric Cohort Study, 2015.

Publicerad i Public Health Nutrition, 2015.

TEDDY publikation nr 47, 2015 (PDF, 0,67 MB, nytt fönster)