Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Diagnos och behandling

– hur går man vidare (för de barn som är med i TEDDY)?

I och med att ditt barn har positiva autoantikroppar kommer du att bli kontaktad av läkare. Det säkraste sättet att ställa diagnosen celiaki är att genomföra en biopsi. Man tar då små provbitar av tarmslemhinnan som sedan analyseras i mikroskop. Om barnet får diagnosen bekräftad efter biopsin så får man en remiss till dietist på det sjukhus som ligger närmast bostadsorten. Behandling av celiaki är livslång och innebär att barnet måste äta en glutenfri kost resten av livet. Håller man denna diet så växer tarmluddet ut igen och symptomen försvinner. Observera! För att ställa en korrekt diagnos är det viktigt att barnet inte ändrar sin kost före det att biopsin är gjord. Den läkare som ska utföra biopsin kan vara intresserad av de resultat av transglutaminas-test (IgA-tTG) som är gjorda. Ett normalt provsvar ska ligga under 1.3 enheter.