Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varför har mitt barn risk att få celiaki?

Ett av 100 barn utvecklar celiaki. Ditt barn har kanske testats positivt för autoantikroppar mot transglutaminas (tTG). När dessa autoantikroppar finns i blodet brukar det innebära att det föreligger en autoimmunitet mot den egna tarmen, vilket i sin tur innebär att tunntarmens slemhinna är skadad. Detta tillstånd kan utvecklas till en celiaki.

Förstagradssläktingar (dvs. mamma, pappa eller syskon) till ett barn med celiaki har själva en 10 % ökad risk att få celiaki jämfört med den friska normal befolkningen. Det rekommenderas därför att syskon och föräldrar till ett barn med celiaki också testas för transglutaminas-autoantikroppar. Detta kan ni göra på er Vårdcentral.