Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Påverkar mammans intag av gluten barnets risk att utveckla celiaki? 2015

  • Mammans kostintag under graviditeten tros påverka barnets risk att utveckla autoimmuna sjukdomar.
  • Glutenintag under senare delen av graviditeten och barnets risk att utveckla celiaki undersöktes i TEDDY-studien.
  • Vid tidpunkten för analysen hade 5% av TEDDY-barnen utvecklat celiaki.
  • Det var ingen skillnad i risk att utveckla celiaki hos barn till mammorr med högt glutenintag under graviditeten, jämfört med barn till mammor med lågt intag.
  • Glutenintaget under graviditeten påverkar sannolikt inte barnets risk att utveckla celiaki.

 

Författare: U. Uusitalo, H-S. Lee, C. Andrén Aronsson, J. Yang, S. Virtanen, J. Norris, D. Agardh, TEDDY Study Group

Titel: Gluten consumption during late pregnancy and risk of celiac disease in the offspring: the TEDDY birth cohort.

Publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, 2015

TEDDY publikation nr 50, 2015 (PDF, 0,64 MB, nytt fönster)