Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Finns det ett samband mellan högt intag av gluten och celiaki?

Carin Andrén Aronsson, koordinator TEDDY. Foto.

I en artikel publicerad i tidskriften JAMA kan TEDDY-forskaren Carin Andrén Aronsson visa nya resultat om sambandet mellan celiaki och glutenintag.
Hon har undersökt glutenintaget hos TEDDY-barnen i alla deltagande länder (USA, Finland, Tyskland och Sverige) och kan bland annat se en koppling mellan ett högt intag av gluten och utvecklandet av tTG-autoantikroppar (en biomarkör för celiaki) och celiaki. Läs en sammanfattning av resultatet: ”Kan ett högt intag av gluten hos barn medföra ökad risk för celiaki (glutenintolerans)?” 

Den nya studien PreCiSe går vidare i denna forskning och undersöker om en glutenfri kost eller probiotika kan fördröja eller minska insjuknandet i celiaki hos barn som har högst risk att utveckla sjukdomen. Läs mer på PreCise-studiens hemsida (nytt fönster).