Pandemrix®-vaccination ökade inte risken för betacellsautoantikroppar eller autoimmun (typ 1) diabetes – snarare tvärtom. 2017

• Pandemrix®, som användes vid massvaccineringen 2009-2010, triggade narkolepsi hos många svenska och finska barn och ungdomar.
  • Det var 2413 TEEDY-barn som vaccinerades med Pandemrix®.
  • Pandemrix® minskade risken för en första autoantikropp.
  • Pandemrix® minskade risken för att få flera autoantikroppar.
  • Pandemrix® minskade risken att drabbas av diabetes.
  • Vaccin kan skydda mot de sjukdomsprocesser som triggar autoimmun (typ 1) diabetes.

Elding Larsson H, Lynch KF, Lönnrot M, Haller MJ, Lernmark Å, Hagopian WA, SheJX, Simell O, Toppari J, Ziegler AG, Akolkar B, Krischer JP, Rewers MJ, Hyöty H and the TEDDY Study Group.

Pandemrix® vaccination is not associated with increased risk of islet autoimmunity or type 1diabetes in the TEDDY study children. Publicerad i Diabetologia 2017.

TEDDY-publikation nr 78, 2017 (pdf, nytt fönster)