Var TEDDYs kostnadseffektiva urvalsmetod tillräckligt bra? 2011

• TEDDY-studien undersöker miljöfaktorers påverkan på risken att utveckla autoimmun (typ 1) diabetes. För att hitta de barn som hade en förhöjd ärftlig risk, krävdes noggranna men kostnadseffektiva metoder.
  • Sex internationella center, i Sverige, Finland, Tyskland samt Colorado, Georgia och Washington i USA, analyserade prover med navelsträngsblod från totalt 421 047 barn. Av dessa inkluderades 5 % i TEDDY-studien, eftersom de bar på riskgener.
  • Bland de svenska barnen som screenades inkluderades 7,7 % i studien.
  • Vidare analyser för att bekräfta de inkluderade barnens provresultat visade att de kostnadseffektiva metoderna gav korrekt resultat i 99 % av fallen.

W. Hagopian, H. Erlich, Å. Lernmark, M. Rewers, A.G. Ziegler, O. Simell, A. Akolkar, R. Vogt, A. Blair, J. Ilonen, J. Krischer, J.X. She, TEDDY Study Group

The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY): Genetic Criteria and International Diabetes Risk Screening of 421 000 Infants. Publicerad i Pediatric Diabetes, 2011.

TEDDY-publikation nr 13, 2011 (pdf, nytt fönster)