Kvalitetssäkring av TEDDYs urvalsmetod. 2010

• Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i Atlanta, Georgia, USA utförde två typer av kvalitetssäkring av de analyser som genomfördes på TEDDYs laboratorier.
  • Den ena typen bestod av kvartalsvisa analyser av kodade blodprover som skickades ut av CDC. Testerna skickades ut mellan år 2003 och 2008 och förutom en hög andel korrekta analyssvar (totalt 94,7 % för genotyp och 96,4 % för risknivå) sågs även en markant förbättring från första till sista testomgången.
  • Den andra typen var en årlig kvalitetskontroll som bestod av analyser av ett större antal kodade blodprover med känd HLA typ. TEDDYs laboratorier testade 99,9 % av proverna korrekt.
  • Alla sex TEDDY-laboratorier gav mycket korrekta och giltiga resultat för att bestämma förhöjd ärftlig risk för typ 1-diabetes.

P. Dantonio, N. Meredith-Molloy, W.A. Hagopian, J.X. She, B. Akolkar, S.K. Cordovado, M. Hendrix, L.O. Henderson, W.H. Hannon, R.F. Vogt

Proficiency Testing of Human Leukocyte Antigen-DR and Human Leukocyte Antigen-DQ Genetic Risk Assessment for Type 1 Diabetes Using Dried Blood Spots, 2010. Publicerad i Journal of Diabetes Science and Technology, 2010.

TEDDY-publikation nr 8,2010 (pdf, nytt fönster)