Hur undersöktes risken för autoimmun (typ 1) diabetes i TEDDY? 2007

• Möjliga deltagare i TEDDY valdes ut med hjälp av en metod som visar förekomsten av HLA DR-DQ gener, som är kopplade till förhöjd risk för autiommun (typ 1) diabetes.
  • Metoden gjorde det möjligt att undersöka hundratals prover om dagen.
  • Denna urvalsmetod gjorde det möjligt för TEDDY-studien att snabbt och ekonomiskt undersöka tusentals prover från de nyfödda barnens navelsträngsblod.

M. Kiviniemi, R. Hermann, J. Nurmi, A. Ziegler, M. Knip, O. Simell, R. Veijola, T. Lövgren, J. Ilonen, TEDDY Study Group

A High-Throughput Population Screening System for the Estimation of Genetic Risk for Type 1 Diabetes: An Application for the TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) Study. Publicerad i Diabetes Technology & Therapeutics, 2007

TEDDY-publikation nr 4, 2007 (pdf, nytt fönster)