Hur hanteras informationen om infektioner hos barn? 2015

• Metoden som utvecklats av TEDDY innefattar dokumentation av infektioner hos barn. Metoden visar förekomst av olika infektioner hos TEDDY-barn under de första fyra levnadsåren.
  • Av 113 884 rapporterade infektioner kunde 71 578 infektionsförlopp visas, varav 74% respiratoriska infektioner, 13.1% gastrointestinala infektioner, 7,2% feberinfektioner och 5,7% övriga infektioner.
  • Respiratoriska och gastrointestinala infektioner förekom mest under vintern.
  • Förekomsten av infektioner var som störst vid 6 månaders ålder och minskade efter 18 månaders ålder.
  • I genomsnitt förekom 5,2 infektionsförlopp per barn och år, varierande med hemland, kön och förhöjd ärftlig risk.
  • Protokollet användes som standard för kommande analyser i TEDDY men även som mall för dokumentation av infektioner i andra epidemiologiska studier.

M. Lönnrot, K. Lynch, H. Elding Larsson, Å. Lernmark, M. Rewers, W. Hagopian, J.X. She, O. Simell, A.G. Ziegler, B. Akolkar, J. Krischer, H. Hyöty, TEDDY Study Group

A Method for Reporting and Classifying Acute Infectious Diseases in a Prospective Study of Young Children: TEDDY. Publicerad i BMC Pediatrics, 2015.

TEDDY-publikation nr 45, 2015 (pdf, nytt fönster)