Standardisering av TEDDYs autoantikroppar. 2010

• IA-2A-autoantikroppar används vanligen i forskning om autoimmun (typ 1) diabetes för att identifiera de som löper risk att få sjukdomen. I TEDDY-studien mäts nivåerna av tre autoantikroppar i blodet på våra försökspersoner.
  • TEDDY-studien har två laboratorier som utför dessa mätningar, ett i USA och ett i Europa. Dessa två laboratorier kom inte alltid överens om ifall ett prov var positivt eller negativt då det testades med avseende på dessa autoantikroppar.
  • De två laboratorierna standardiserade sina procedurer för mätningarna samt omkalibrerade sättet de rapporterade sina resultat på, så att de utförde sina mätningar på samma sätt.
  • Efter denna harmonisering får laboratorierna mycket mer snarlika resultat när de bestämmer om ett blodprov är positivt eller negativt i test avseende på IA-2A-autoantikroppar.

Författare: Bonifacio, L. Yu, A.K. Williams, G.S. Eisenbarth, P.J. Bingley, S.M. Marcovina, K. Adler, A.G. Zeigler, P.W. Mueller, D.A. Schatz, J.P. Krischer, M.W. Steffes, B. Akolkar

Titel: Diseases Consortia Autoantibody Assays for National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Harmonization of Glutamic Acid Decarboxylase and Islet Antgen-2 Autoantibody Assays for National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Consortia.

Publicerad i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2010.

TEDDY publikation nr 9, 2010 (PDF, 1,30 MB, nytt fönster)