Detta händer på TEDDY-besöken

TEDDY-besöken sker vanligtvis vid hel och halvår, alltså kring födelsedagen och ett emellan. Vid varje hel och halvårs-besök händer följande:

Intervju och frågeformulär
Matdagbok
Längd och vikt
Blodprov
Näsprov
Urinprov

En gång om året, upp till 10 års ålder, registreras TEDDY-deltagarens fysiska aktivitet under en vecka med hjälp av en actigraf. Har deltagaren autoantikroppar fortsätter man denna registrering en gång om året till 15 år.

En gång om året lämnas tånagelprov.

Vart annat år (då barnet fyller ojämnt år)  lämnas vattenprov, d v s prov på det vatten som man har hemma i kranen.

En tappad mjölktand samlas in, förvaras i ett mörkt rör och i rumstemperatur tills det är dags att analyseras.

Om TEDDY-deltagaren utvecklar autoantikroppar blir besöken tätare och ökar till fyra gånger om året.  Den autoimmuna processen är då aktiverad och det viktigt att ha mer koll om något skulle förändras.

Om TEDDY-deltagaren utvecklat två eller fler autoantikroppar görs en OGTT (sockerbelastning) två gånger om året. Detta för att tidigt upptäcka om man har en underproduktion av insulin.

Rebecca ritar och berättar om besöket på TEDDY

Teckning från Rebecca med bild på majskrok, glass, längdmätare, bord, våg, blodprob, nagel och leksak.

Brev från Rebecca

Teddy besöket

När föreldrarna pratar får man leka. Efter dom har pratat tar man blodprov. Efter blodprovet får man en leksak och ibland en glass. Sen får man väga sig och mäta sig. När man har fyllit år får man en present från teddy. När man har fylt år får man ha en Actigraf i en väcka. Den mäter hur mycket jag rör mig. Innan besöket ska man göra en matdags bok i tre dagar. Det besta är leksaken man får det är som en belöning!

Rebecca 10 år