Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

TEDDY- studiens utformning, 2008.

Miljöfaktorer och ungdomsdiabetes: TEDDY-studien

  • Större delen av vår förståelse för typ 1-diabetes härrör ur studier gjorda på personer med typ 1-diabetes eller släktingar till de med sjukdomen. Men 85-90 % av personer som har typ 1 -diabetes har inte någon släkting med samma sjukdom.
  • TEDDY-studien utformades för att följa barn med och utan autoimmun (typ 1) diabetes i släkten för att förstå vilka miljöfaktorer som bidrar till sjukdomen. Barn i studien kommer att följas mycket noggrant från födseln till 15 års ålder.
  • Data som samlas in till studien kommer att inkludera samlingar av medicinsk information, blodprover, avföringsprover, dricksvatten, register över kosten och mätningar på psykisk stress.
  • TEDDY-studiegruppen förutspår att autoimmun diabetes kommer att vara kopplat till tidiga infektioner, skillnader i tidpunkter för introducering av föda, brist på vissa vitaminer, vaccineringar, vissa karakteristika i dricksvattnet, exponering för husdjur och andra allergener, överdriven kroppsviktökning och ökad stress.
  • Medan några aspekter av dataanalysen kommer att utföras under tiden studien utförs, kommer majoriteten av analyserna inte att börja förrän all data har samlats in.

TEDDY Study Group

Publicerad i Immunology of Diabetes år 2008

TEDDY-publikationer nr 3, 2008 (pdf, nytt fönster)

 och nr 6, 2008 (pdf, nytt fönster)

Sidansvarig:

nalle utan bakgrundTEDDY Malmö
Lunds Universitet / CRC
Jan Waldenströms gata 35
Skånes Universitetssjukhus
205 02 Malmö
Telefon:040-39 19 01
teddy [at] med [dot] lu [dot] se