Får barn celiaki av att äta för mycket gluten? 2016
- Barnets tidiga kost kan påverka risken att utveckla glutenintolerans (celiaki).
- Mängden gluten i kosten upp till två års ålder och risk att utveckla celiaki undersöktes.
- Blodprov från svenska TEDDY-barn analyserades med avseende på transglutaminas-autoantikroppar (tTGA). Glutenintag beräknades med hjälp av 3-dagars matdagböcker från 9-, 12-, 18- och 24-månadersbesöken.
- TEDDY-barn som utvecklat celiaki jämfördes med kontroller, barn som inte utvecklat sjukdomen men hade samma ärftliga risk för celiaki.
- Glutenintaget var högre hos barnen med celiaki än hos kontrollerna från 12 månaders ålder, med ytterligare ökad skillnad vid 18 och 24 månaders ålder.
- Mängden gluten som barnet äter före två års ålder kan dubbla risken att utveckla celiaki hos barn med förhöjd ärftlig risk.
Författare: C Andrén Aronsson, H-S Lee, S. Koletzko, U. Uusitalo, J. Yang, S. Virtanen, E. Lie, Å. Lernmark, J. Norris, D. Agardh, TEDDY Study Group.
Titel: Effects of Gluten Intake on Risk of Celiac Disease. A Case-Control Study on a Swedish Birth Cohort
Publilcerad i Clinical Gasteroenterology and Hepatology, 2016