Ökar typ autoimmun (1) diabetes hos små TEDDY-barn? 2011

• Autoimmun (typ 1) diabetes blir mer utbrett för varje år.
  • BABYDIAB är en tysk studie vars upplägg är väldigt likt TEDDY-studien. BABYDIAB började följa barn 15 år innan TEDDY-studien startade.
  • Denna avhandling jämför barn i BABYDIAB som hade någon nära släkting med autoimmun diabetes (förstagradssläktingar eller FGSr) med FGSr i den tyska delen av TEDDY. Alla barn som inkluderades i dessa analyser hade testat positivt för islet-autoantikroppar innan de uppnått 4 års ålder.
  • Barnen i de två studierna började testa positivt för islet-autoantikroppar i samma takt. Däremot utvecklade barn som testat positivt i TEDDY-studien typ autoimmun diabetes fortare än de i den tidigare BABYDIAB-studien.
  • Dessa resultat indikerar att karaktärsdragen hos autoimmun diabetes i unga FGSr-barn har förändrats på senare år. Det verkar som att unga, autoantikroppspositiva barn i Tyskland är mer benägna att snabbt utveckla autoimmun diabetes än de varit förr.

A.G. Zeigler, M. Pflueger, C. Winkler, P. Achenbach, B. Akolkar, J.P. Krischer, E. Bonifacio

Accelerated progression from islet autoimmunity to diabetes is causing the escalating incidence of type 1 diabetes in young children, 2011. Publicerad i Journal of Autoimmunity.

TEDDY-publikation nr 11, 2011 (pdf, nytt fönster)