Kan tidig introduktion av fibrer minska risken för celiaki? 2025
Fibrer i maten är en sorts kolhydrater som varken bryts ned eller tas upp i tarmen. De utgör den primära födan för tarmens bakterier. Tarmflorans funktion och sammansättning kan påverkas av hur mycket fibrer som finns i maten. Det fanns därför en anledning till att undersöka om intaget av fibrer påverkar risken för celiaki.
Avsikten med studien var att undersöka intag av kostfibrer hos TEDDY-barnen och vid vilken ålder barnen åt fiber i relation till utvecklingen av celiaki.
Analysen inkluderade 6 520 TEDDY-barn som hade följts från födseln till 13 års ålder. Det var totalt 479 barn som diagnosticerades med celiaki vid en medianålder på 3,3 år. I genomsnitt fördubblades barnens fiberintag från 4,4 gram/1 000 kcal/dag vid 6 månaders ålder till 8,8 gram/1 000 kcal/dag vid fem års ålder.
Resultaten visade att
- ju högre fiberintaget var mellan 6 månader och tre års ålder desto lägre var risken för celiaki
- om fiberintaget korrigerades för hur mycket gluten barnet fått i sig så kvarstod fortfarande den skyddande effekten upp till två års ålder
- den skyddande effekten verkade komma från olika typer av fiber, oavsett vilken mat de kom från.
Sammanfattningsvis visade undersökningen att ett högre fiberintag under barnets första två levnadsår minskade risken att senare utveckla celiaki.
Författare: Hård Af Segerstad EM, Mramba LK, Aronsson CA, Uusitalo U, Virtanen SM, Agardh D; TEDDY Study Group.
Titel: Early Dietary Fiber Intake Reduces Celiac Disease Risk in Genetically Prone Children: Insights From the TEDDY Study.
Publicerad i Gastroenterology. 2025.
TEDDY publikation nummer 172, 2025 (PDF, 0,4 MB, nytt fönster)