Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur väl uppfattar föräldrarna TEDDY barnens förhöjda risk att drabbas av autoimmun (typ 1) diabetes? 2016

  • TEDDY-föräldrar informerades om barnets ökade risk att drabbas av auatoimmun (typ 1) diabetes när de gick med i studien.
  • Föräldrarnas uppfattning om barnets risk undersöktes sedan vid 3-, 6-, 15- och 27-månadersbesöken.
  • Hos familjer med TEDDY-barn som inte hade någon släkting med autoimmun diabetes, var det vanligt att mammorna underskattade barnets risk att drabbas av sjukdomen (>38%) och ännu vanligare att papporna gjorde det (>50%).
  • Analyserna visade att bl.a. föräldrarnas utbildningsnivå, hemland, antal familjemedlemmar, samt tron att det går att minska barnets risk, var faktorer som påverkade föräldrarnas riskuppfattning.
  • Även när fördjupad information om barnets risk att drabbas av auatoimmun diabetes ges, är det ofta svårt för föräldrarna att greppa informationen.
  • Det är viktigt att utveckla förbättrade metoder för att förmedla barnens diabetesrisk till familjerna.


Författare: Swartling U, Lynch K, Smith L, Johnson SB, TEDDY Study Group

Titel: Parental Estimation of Their Child's Increased Type 1 Diabetes Risk During the First 2 Years of Participation in an International Observational Study: Results From the TEDDY study. 

Publicerad i Journal of Empirical Research on Human Research Ethics, 2016

TEDDY publikation nr 56, 2016 (PDF, 0,29 MB, nytt fönster)