Vilka TEDDY-mammor använde kosttillskott under graviditeten? 2013
- Användandet av kosttillskott under graviditeten hos de mammor vars barn nu deltar i TEDDY-studien undersöktes. Frågeformulär ifylldes tre till fyra månader efter förlossningen vid TEDDY i Sverige, Finland, Tyskland och USA.
- Kosttillskotten av störst intresse för studien innehöll D-vitamin och/eller omega-3-fettsyror.
- Resultatet visade att 92 % av de 7 326 tillfrågade kvinnorna använde minst ett kosttillskott under graviditeten.
- D-vitamin togs av 65 % av kvinnorna, med högst andel i USA (80,5 %).
- Omega-3 togs av totalt 16 % av kvinnorna, med en ökning från 2004 till 2010. Användningen var högst i Tyskland (32 %) och lägst i Sverige (7 %).
- Sannolikheten att mamman tog något kosttillskott under graviditeten var större i alla länderna om hon väntade sitt första barn.
- Följande faktorer förknippades med användningen av kosttillskott i vissa, men inte alla deltagande länder:Låg ålder hos mamman (<25 år)
- Hög utbildningsnivå
- BMI ≥25
- Rökning under graviditeten
Författare: C.A. Aronsson, K. Vehik, J. Yang, U. Uusitalo, K. Hay, G. Joslowski, A. Riikonen, L. Ballard, S.M. Virtanen, J.M. Norris, TEDDY Study Group
Titel: Use of dietary supplements in pregnant women in relation to sociodemographic factors – a report from The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY) study.
Publicerad i Public Health Nutrition, 2013.