Minskar risken för autoimmun (typ 1) diabetes om en betacellsautoantikropp försvinner? 2016

• Autoantikroppar mot betaceller finns i blodet långt innan insjuknande i autoimmun (typ 1) diabetes. Ibland kan de synas under en period, för att sedan försvinna.
  • Risken att drabbas av autoimmun diabetes om en autoantikropp försvann undersöktes.
  • TEDDY-barn upp till 10 år gamla undersöktes om de haft IAA, GADA eller IA-2A vid minst två besök i rad, och sedan tappat autoantikroppen igen vid minst två besök i rad.
  • Att tappa en autoantikropp var ganska vanligt när det gällde GADA (19%) och IAA (29%), men främst hos barn som bara hade fått en autoantikropp. Det var ovanligt hos dem som fått flera.
  • De flesta gånger (85%) som autoantikroppen försvann, hände det inom två år från det att den dykt upp.
  • Barn som haft en autoantikropp som sedan tappades, hade en risk att drabbas av autoimmun diabetes som var dubbelt så stor som de som aldrig haft någon autoantikropp.
  • Risken att drabbas av autoimmun diabetes förblev hög hos de barn som utvecklat fler än en autoantikropp, även om en av dem tappades.

Vehik K, Lynch KF, Schatz DA, Akolkar B, Hagopian W, Rewers M, She JX, Simell O, Toppari J, Ziegler AG, Lernmark Å, Bonifacio E, Krischer JP, TEDDY Study Group

"Reversion of β-Cell Autoimmunity Changes Risk of Type 1 Diabetes: TEDDY Study".Publicerad i Diabetes Care, 2016

TEDDY-publikation nr 58, 2016 (pdf. nytt fönster)