Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Celiaki

Celiaki - Glutenintolerans
Celiaki, som även kallas för glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Denna överkänslighet leder till skador på slemhinnan i tarmen som i sin tur leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. Celiaki är en autoimmun sjukdom, precis som typ 1-diabetes, och man tror att både genetiska och miljöfaktorer har betydelse för att man blir sjuk.

Celiaki 2018-09-30

 

TEDDY har ett resultat som påverkar Livsmedelsverkets rekommendationer. En av TEDDY´s forskare, Carin Andrén Aronsson, har undersökt TEDDY-barnens glutenintag vid 9, 12, 18 och 24 månaders ålder med hjälp av matdagböcker. I jämförelse med friska TEDDY-barn (födda samma år, av samma kön och typ av ärftlighet för celiaki) hade barnen som utvecklat celiaki ätit större mängder gluten.

Sidansvarig:

Gluten

Gluten är ett växtprotein som finns i olika sädesslag (vete, råg och korn) och livsmedel som innehåller dessa sädesslag som t.ex. bröd, frukostflingor, pasta, kex- och kakor. Exakt hur gluten åstadkommer skadan på tarmslemhinnan vet man ännu inte säkert. Man tror att gluten passerar in genom tarmväggen och sätter igång en immunologisk reaktion som leder till att tarmslemhinnan blir inflammerad och tarmludden (s.k. villi) förstörs.

Gluten
Gluten

Symptom på celiaki/glutenintolerans

Glutenintolerans är inte detsamma som att vara allergisk mot vete, men en del personer kan ha båda sjukdomstillstånden. Små barn, yngre än två år, får symptom som diarré eller förstoppning. Sämre tillväxt eller utspänd buk kan vara andra tecken. Äldre barn och vuxna kan ha diarré och förstoppning, gasbesvär, och/eller buksmärtor. Man kan också känna sig trött vilket beror på försämrat järnupptag. En del individer har otydliga och ibland inga symptom trots att tarmen är påverkad av sjukdomen

nalle utan bakgrundTEDDY Malmö
Lunds Universitet / CRC
Jan Waldenströms gata 35
Skånes Universitetssjukhus
205 02 Malmö
Telefon:040-39 19 01
teddy [at] med [dot] lu [dot] se