Varför har mitt barn risk att få celiaki?

Ett av 100 barn utvecklar celiaki. Ditt barn har kanske testats positivt för autoantikroppar mot transglutaminas (tTG). När dessa autoantikroppar finns i blodet brukar det innebära att det föreligger en autoimmunitet mot den egna tarmen, vilket i sin tur innebär att tunntarmens slemhinna är skadad. Detta tillstånd kan utvecklas till en celiaki.

Förstagradssläktingar (dvs. mamma, pappa eller syskon) till ett barn med celiaki har själva en 10 % ökad risk att få celiaki jämfört med den friska normal befolkningen. Det rekommenderas därför att syskon och föräldrar till ett barn med celiaki också testas för transglutaminas-autoantikroppar. Detta kan ni göra på er Vårdcentral.