Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nya studier

ASTR1D, POInT och PreCiSe

ASTR1D


Ett resultat från TEDDY är att man nu med hjälp av 40 olika ärftliga markörer kan förutsäga de barn som har högst risk att utveckla en första autoantikropp inom tre år.
ASTR1D studien screenar spädbarn mellan 0 till fyra månader för att ta reda på om barnet har förhöjd risk att drabbas av autoimmun diabetes eller celiaki. Om barnet har en förhöjd risk för någon av sjukdomarna tillfrågas de att vara med i preventionsstudierna POInT eller Precise.
Läs mer om ASTR1D och screening (nytt fönster)


Logga ASTR1D

POInT


De som kan vara med i POInT har en hög risk för autoimmun diabetes, minst 1 av 10 kommer få en första autoantikropp under sina första tre levnadsår.
Hälften av deltagarna i POInT-studien intar dagligen insulinpulver oralt, hälften får placebo. Syftet är att lära immunförsvaret att känna igen och acceptera kroppens eget insulin. Hypotesen är att det kan förebygga att insulincellerna attackeras och förstörs. Målet med studien är att förhindra sjukdomen.
Läs mer på POInT-studiens hemsida (nytt fönster)

 

Logga POInT-studien


PreCiSe


PreCiSe är en studie som ska utvärdera hur man kan förhindra eller fördröja att barn med högre risk utvecklar celiaki. Deltagarna hamnar i en av tre grupper: glutenfri kost, probiotika eller placebo. Frågeställningarna är: Kan glutenfri kost de första tre levnadsåren minska risken för insjuknad i celiaki jämfört med de andra två grupperna? Kan probiotika de första tre levnadsåren minska risken att insjukna i celiaki jämfört med de andra två grupperna?
Läs mer på PreCiSe-studiens hemsida (nytt fönster)

Logga PreCiSe-studien

 

 

 

 

Sidansvarig:

nalle utan bakgrundTEDDY Malmö
Lunds Universitet / CRC
Jan Waldenströms gata 35
Skånes Universitetssjukhus
205 02 Malmö
Telefon:040-39 19 01
teddy [at] med [dot] lu [dot] se