Varför hoppade familjer av TEDDY-studien under de tre första åren? 2015

• Familjernas anledningar till att hoppa av TEDDY-studien under de tre första årens deltagande kartlades.
  • Anledningarna delades in i två grupper: relaterade till familjen, samt relaterade till studiens protokoll.
  • Störst andel av de som hoppade av gjorde det under sitt första år i studien.
  • Den vanligaste familjerelaterade anledningen var att man inte hade tid att medverka. Den vanligaste protokollrelaterade anledningen var oro över blodprovstagningen.
  • Att ange blodprovstagningen som skäl till att hoppa av studien var vanligare om TEDDY-barnet var en flicka; att ange att man inte hade tid var vanligare om det var en pojke.
  • När man skapar studieprotokoll är det viktigt att inkludera smärtsamma procedurer med försiktighet, samt att inte ställa för höga krav på studiedeltagarna.

B. Lernmark, K. Lynch, J. Baxter, R. Roth, T. Simell, L. Smith, U. Swartling, S. Bennett Johnson, TEDDY Study Group

Participant Experiences in the Environmental Determinants of Diabetes in the Young Study: Common Reasons for Withdrawing. Publicerad i Journal of Diabetes Reasearch, 2015

TEDDY-publikation nr 51, 2015 (pdf,nytt fönster)