TEDDY – Miljöfaktorer och ungdomsdiabetes: En klinisk observationsstudie, 2006

• Autoimmun (typ 1) diabetes är en vanligt förekommande barnsjukdom. I vissa delar av världen (som i Skandinavien) är det mer vanligt än i andra områden. Vi är inte helt säkra på varför.
  • Autoimmun diabetes orsakas delvis av personens genetik. De viktigaste generna som man vet ökar risken för sjukdomen kallas HLA-gener.
  • Baserat på tidigare studier vet vi att det även finns miljömässiga orsaker för autoimmun diabetes, men vi är inte helt säkra på vilka de är eller hur de fungerar.
  • Vid sex studiecentra i USA och Europa testades nyfödda barn för HLA-gener. De barn som hade HLA-gener med en högre risk för att få  autoimmun diabetes blev tillfrågade att vara med i TEDDY-studien.
  • Från 2006 är många barn med i TEDDY-studien och den fortskrider mycket framgångsrikt.

W.A. Hagopian, Å. Lernmark, M.J. Rewers, O.G. Simell, J.Xi. She, A.G. Zeigler, J.P. Krischer, B. Akolkar

TEDDY–The Environmental Determinants of Diabetes in the Young An Observational Clinical Trial, 2006. Publicerad i Annals│New York Academy of Sciences år 2006

TEDDY-publikation nr 1, 2006 (pdf, nytt fönster)