Vilka TEDDY-mammor använde kosttillskott under graviditeten? 2013

• Användandet av kosttillskott under graviditeten hos de mammor vars barn nu deltar i TEDDY-studien undersöktes. Frågeformulär ifylldes tre till fyra månader efter förlossningen vid TEDDY i Sverige, Finland, Tyskland och USA.
  • Kosttillskotten av störst intresse för studien innehöll D-vitamin och/eller omega-3-fettsyror.
  • Resultatet visade att 92 % av de 7 326 tillfrågade kvinnorna använde minst ett kosttillskott under graviditeten.
  • D-vitamin togs av 65 % av kvinnorna, med högst andel i USA (80,5 %).
  • Omega-3 togs av totalt 16 % av kvinnorna, med en ökning från 2004 till 2010. Användningen var högst i Tyskland (32 %) och lägst i Sverige (7 %).
  • Sannolikheten att mamman tog något kosttillskott under graviditeten var större i alla länderna om hon väntade sitt första barn.
  • Följande faktorer förknippades med användningen av kosttillskott i vissa, men inte alla deltagande länder:Låg ålder hos mamman (<25 år)
  • Hög utbildningsnivå
  • BMI ≥25
  • Rökning under graviditeten

C.A. Aronsson, K. Vehik, J. Yang, U. Uusitalo, K. Hay, G. Joslowski, A. Riikonen, L. Ballard, S.M. Virtanen, J.M. Norris, TEDDY Study Group

Use of dietary supplements in pregnant women in relation to sociodemographic factors – a report from The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY) study, 2013. Publicerad i Public Health Nutrition, 2013.

TEDDY-publikation nr 23, 2013 (pdf, nytt fönster)