Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vilka faktorer förknippas med antalet inlämnade matdagböcker? 2015

  • Att inte alla familjer lämnar in matdagböcker kan ge snedvridna resultat från kostundersökningen i TEDDY.
  • Sociodemografiska faktorer hos familjer jämfördes från deras tre första år i studien.
  • Familjerna var bosatta i Sverige, Tyskland, Finland, samt Colorado, Florida/Georgia och Washington i USA.
  • Bland dem som lämnade in matdagbok vid varje besök var det vanligare med högre ålder hos mamman, att ha bara ett barn, högre utbildningsnivå hos mamman, samt att även pappan svarar på studiens frågeformulär.
  • Bland dem som inte lämnade in matdagbok vid varje besök var det bland annat vanligare att ha många familjemedlemmar, att bo långt från mottagningen, att mamman rökte, samt att inte komma på varje TEDDY-besök.
  • Att kunna stötta specifika grupper för att öka antalet inlämnade matdagböcker kan minska risken för snedvridna resultat i kostundersökningar.

J. Yang, K. Lynch, U. Uusitalo, K. Foterek, S. Hummel, K. Silvis, C. Andrén Aronsson, A. Riikonen, M. Rewers, J-X. She, A. Ziegler, O. Simell, J. Toppari, W. Hagopian, Å. Lernmark, B. Akolkar, J. Krischer, J. Norris, S. Virtanen, S. Johnson, TEDDY Study Group

Factors Associated with Longitudinal Food Record Compliance in a Paediatric Cohort Study, 2015. Publicerad i Public Health Nutrition, 2015.

TEDDY-publikation nr 47, 2015 (pdf, nytt fönster)

Sidansvarig:

nalle utan bakgrundTEDDY Malmö
Lunds Universitet / CRC
Jan Waldenströms gata 35
Skånes Universitetssjukhus
205 02 Malmö
Telefon:040-39 19 01
teddy [at] med [dot] lu [dot] se