Gensekvensering av virus med snabb utveckling av autoimmun (typ 1) diabetes efter första autoantikroppen. 2013

• Virus tros påverka utvecklingen av autoantikroppar och typ 1-diabetes.
  • Urvalet bestod av 24 TEDDY-barn som hade utvecklat autoimmun (typ 1) diabetes inom 6 månader efter upptäckt av den första autoantikroppen. Barnens infektionshistoria jämfördes med en grupp kontroller. Gensekvensering användes för att söka efter virus i plasmaprover från 14 av barnen tagna dels före, dels vid utvecklingen av den första autoantikroppen.
  • Endast ett barns prover, samt tre från kontrollgruppen, innehöll virus.
  • Rapporteringen av infektioner var lika mellan de 24 barnen och barnen i kontrollgruppen. Däremot rapporterades feber oftare i kontrollgruppen. Detta skulle kunna betyda att feber har en skyddande effekt, men fler studier behövs för att styrka detta.

H.S. Lee, T. Briese, C. Winkler, M. Rewers, E. Bonifacio, H. Hyoty, M. Pflueger, O. SMiell, J.X. She, W. Hagopian, Å. Lernmark, B. Akolkar, J.P. Krischer, A.G. Ziegler, TEDDY Study Group

Next-Generation Sequencing for Viruses in Children with Rapid-Onset Type 1 Diabetes, 2013. Publicerad i Diabetologia 2013.

TEDDY-publikation nr 26, 2013 (pdf, nytt fönster)