Vilka andra gener, förutom HLA, är viktiga för risken för autoimmunitet och autoimmun (typ 1) diabetes? 2017

Tidigare har exempelvis gener för HLA och ett flertal andra gener identifierats som riskgener vid autoimmun (typ 1) diabetes.

Ett  sk Immunochip med 176 000 genvarianter testades på 5800 TEDDY-barn.

• Autoimmunitet var kopplat till tre nya områden inom generna PTPN22, PPIL2 och SH2B3.
  • Autoimmun diabetesrisk var kopplat till en redan känd genvariant (INS) och tre hittills okända (RNASET2, PLEKHA1, PPIL2) genvarianter.
  • Studien identifierar nya riskgener som kan göra vår förmåga att bestämma diabetesrisken ännu bättre.

Författare: Ashok Sharma, Xiang Liu, David Hadley, William Hagopian, Wei-Min Chen, Suna Onengut-Gumuscu, Carina T€orn, Andrea K. Steck, Brigitte I. Frohnert, Marian Rewers, Anette-G. Ziegler, Åke Lernmark, Jorma Toppari, Jeffrey P. Krischer, Beena Akolkar, Stephen S. Rich, Jin-Xiong She, for the TEDDY Study Group

Titel: Identification of non-HLA genes associated with development of islet autoimmunity and type 1 diabetes in the prospective TEDDY cohort.

Publicerad i Journal of Autoimmunity, 2017

TEDDY publikation nr 84, 2017 (PDF, 2,01 MB, nytt fönster)