Skyddar någon genvariant mot celiaki? 2015

• Sambandet mellan HLA och celiaki hos barn i TEDDY undersöktes.
  • I TEDDY har barn med DR3-DQ2 och DR4-DQ8 ökad risk för celiaki, men risken är olika hög i de olika länderna och påverkas även av andra genvarianter.
  • Genvarianten HLA-DPB1*04:01 visades minska risken att utveckla tTG-autoantikroppar hos barn med DR3-DQ2.
  • Detta visar att flera genvarianter av HLA kan påverka risken för celiaki.

D. Hadley, W. Hagopian, E. Liu, J.X. She, O. Simell, B. Akolkar, A.G. Ziegler, M. Rewers, J. P. Krischer,  W.M. Chen, S. Onengut-Gumuscu,T. L. Bugawan, S. S. Rich, H. Erlich, D. Agardh, TEDDY Study Group.

HLA-DPB1*04:01 Protects Genetically Susceptible Children from Celiac Disease Autoimmunity in the TEDDY Study. Publicerad i The American Journal of Gasteroenterology, 2015.

TEDDY-publikation nr 46, 2015 (pdf, nytt fönster)