Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Påverkar mammans intag av gluten barnets risk att utveckla celiaki? 2015

  • Mammans kostintag under graviditeten tros påverka barnets risk att utveckla autoimmuna sjukdomar.
  • Glutenintag under senare delen av graviditeten och barnets risk att utveckla celiaki undersöktes i TEDDY-studien.
  • Vid tidpunkten för analysen hade 5% av TEDDY-barnen utvecklat celiaki.
  • Det var ingen skillnad i risk att utveckla celiaki hos barn till mammorr med högt glutenintag under graviditeten, jämfört med barn till mammor med lågt intag.
  • Glutenintaget under graviditeten påverkar sannolikt inte barnets risk att utveckla celiaki.

U. Uusitalo, H-S. Lee, C. Andrén Aronsson, J. Yang, S. Virtanen, J. Norris, D. Agardh, TEDDY Study Group

Gluten consumption during late pregnancy and risk of celiac disease in the offspring: the TEDDY birth cohort. Publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, 2015

TEDDY-publikation nr 50, 2015 (pdf, nytt fönster)

Sidansvarig:

nalle utan bakgrundTEDDY Malmö
Lunds Universitet / CRC
Jan Waldenströms gata 35
Skånes Universitetssjukhus
205 02 Malmö
Telefon:040-39 19 01
teddy [at] med [dot] lu [dot] se