Påverkar barnets ålder vid introduktion av gluten risken att utveckla celiaki? 2015

• Inom TEDDY följdes 6 436 barn i fem år för risken att utveckla glutenintolerans (celiaki).
  • Svenska barn fick gluten tidigare än barn i Finland, Tyskland och USA.
  • Under uppföljningen utvecklade 12% av barnen autoantikroppar (tTGA) och 5% glutenintolerans.
  • Svenska barn hade högre risk att utveckla både autoantikroppar och glutenintolerans.
  • Barnets ålder vid introduktion av gluten var inte en tillräcklig riskfaktor.

C. Andrén Aronsson, H.S Lee, E. Liu, U. Uusitalo, S. Hummel, J. Yang, M. Hummel, M. Rewers, J.X. She, O. SImell, J. Toppari, A.G. Ziegler, J. Krischer, S. M. Virtanen, J.M. Norris, D. Agardh, TEDDY Study Group

Age at Gluten Introduction and Risk of Celiac Disease. Publicerad i Pediatrics, 2015.

TEDDY-publikation nr 41, 2015 (pdf, nytt fönster)