Får barnen symtom på celiaki? 2015

• Celiaki och riskfaktorer för celiaki undersöktes hos TEDDY-barn med ökad risk att utveckla sjukdomen.
  • Barn med generna HLA-DR3-DQ2 eller DR4-DQ8 undersöktes för tTG-autoantikroppar (tTGA) samt symtom på celiaki.
  • Barn som hade autoantikroppar hade oftare symtom vid 2 och 3 års ålder, men inte vid 4 års ålder, jämfört barn som inte hade autoantikroppar.
  • Nivån av tTGA var högre hos barn med symtom än utan, samt hos barn med celiaki inom familjen och barn från USA.
  • Nivån av tTGA korrelerade med hur mycket tarmslemhinnan var skadad hos både barn med symtom och utan, men starkast hos barn med.
  • De flesta av barnen som hade tTGA var symtomfria och hade normal tillväxt vid fyra års ålder.

D. Agardh, H.S. Lee, K. Kurppa, V. Simell, C. Andrén Aronsson, O. Jörneus, M. Hummel, E. Liu, S. Koletzko, TEDDY Study Group

Clinical Features of Celiac Disease: A Prospective Birth Cohort. Publicerad i Pediatrics, 2015

TEDDY-publikation nr 44, 2015 (pdf, nytt fönster)