Vad har TEDDY kommit fram till?

TILL ALLA BARN OCH FAMILJER I TEDDY!

Vid era besök på TEDDY får vi ofta frågan: VAD HAR TEDDY KOMMIT FRAM TILL?
TEDDY är till för att ta reda på varför barn får autoimmun (typ 1) diabetes.  Studien har varit igång sedan 2004 och nu kan vi presentera resultat:

Vad har TEDDY upptäckt?

att en första autoantikropp mot insulin (IAA) upptäcktes hos 4% av barnen i TEDDY. De flesta var bara 1-3 år gamla. Före autoantikroppen hade barnet vanligen haft en infektion. Få barn har utvecklat IAA efter 6 års ålder.

att andra barn (också 4%) utvecklade autoantikroppar mot GAD (GADA) som sin första autoantikropp men den kom senare och fortsätter att komma som första autoantikropp även hos våra tonåringar. GADA föregicks också oftast av en infektion.

att generna för att utveckla IAA eller GADA som första autoantikropp är helt olika.

att inom ett år efter den första autoantikroppen utvecklade 60 av 100 (60%) barn i TEDDY en andra autoantikropp.

att 10% av svenska barn i TEDDY har diagnostiserats med celiaki.  Risken att få glutenautoantikroppar och sedan celiaki påverkades av tarmvirusinfektion och glutenintag men minskade efter rotavirus vaccination.

att febernedsättande medicin – typ Alvedon® eller Ipren® - inte påverkade risken att utveckla en första autoantikropp.  Risken för IAA som första autoantikropp var dock lägre om barnet fick magdroppar med probiotika under sin första levnadsmånad.

att delta i TEDDY tog bort risken att insjukna med diabetessymtom när man fick sin diagnos.  Hittills har 4% av svenska barn i TEDDY drabbats av autoimmun diabetes.

att vaccination mot svininfluensa inte ökade risken för att utveckla IAA eller GADA.

Hur går vi vidare?

Kliniska prövningar att förebygga uppkomsten av autoantikroppar påbörjas i år med studierna POInT och PreCiSe.

POInT: Nyfödda barn med hög ärftlig risk för IAA som första autoantikropp får insulin i munnen för att lära immunsystemet att insulin inte ska angripas. Kan behandlingen förhindra IAA och de andra autoantikropparna och därmed autoimmun (typ 1) diabetes?

PreCiSe: Nyfödda barn med hög ärftlig risk för glutenautoantikroppar får glutenfri kost eller probiotikaredan från 3 månaders ålder.  Kan någon eller bägge behandlingar förhindra celiaki?

TEDDY strävar efter att ta reda på varför barn får autoimmun diabetes och celiaki.

Detta hade inte varit möjligt utan dig och din familj!

Stort Tack!

IAA och GADA till autoimmun diabetes

IAA och autoimmundiabetes

GADA och autoimmun diabetes