Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny koppling mellan virus och autoimmun (typ 1) diabetes!

Bebis med blöja. Foto.

I det senaste numret av Nature Medicine publiceras nya upptäckter från TEDDY-studien.
Deltagare i TEDDY har från fyra månaders ålder fram till fyra års ålder lämnat avföringsprover regelbundet och tack vare detta har denna analys varit möjlig att göra.

Frågeställningen var om något virus kunde kopplas till en ökad risk att få en första autoantikropp mot betacellerna i bukspottskörteln, ett förstadie till autoimmun diabetes.

Totalt 383 TEDDY-barn som har utvecklat en autoantikropp kontrollerades mot lika många matchande kontrollbarn utan autoantikropp. Vid analysen kartlades alla virus i dessa barns avföringsprover.

De nya upptäckterna är:
•    en koppling mellan en långvarig infektion med enterovirus och en ökad risk att få en första autoantikropp mot betacellerna i bukspottskörteln.
•    en tidig infektion med viruset adenovirus C kopplades till en lägre risk att utveckla autoimmunitet.

Läs mer på diabetesportalen.lu.se (nytt fönster)
Länk till publikationen på Nature Medicines hemsida (nytt fönster)

Enterovirus Coxsackievirus B3. Elektronmikroskopi-bild.
Elektronmikroskopi-bild av enterovirus Coxsackievirus B3 | Med tillstånd av Varpu Marjomäki vid Jyväskylä universitet och Minna Hankaniemi, Tammerfors universitet, Finland.